Met MyRoute-app is het mogelijk om zelf de mooiste routes te maken in onze Routebewerker. In deze handleiding lees je hoe je een route kunt maken en wat allemaal mogelijk is. Verder wordt in deze handleiding ook verwezen naar handige andere handleidingen, zodat je makkelijk verdiepende informatie kunt vinden om ook de beste en mooiste routes te maken!


INHOUDSOPGAVE



Nieuwe route maken 

Als je naar de website gaat en hier inlogt met je MRA gegevens, kom je terecht op de startpagina genaamd Routelab. Hier zie je een aantal knoppen die je snel naar veelgebruikte pagina's brengt. Denk hierbij aan je lijst met routes en tracklogs, maar ook de RouteXpert Bibliotheek. Klik hier op 'Nieuwe route' om direct een nieuwe route te maken. 




Het is ook mogelijk om een route te maken vanuit de routelijst. Hiervoor klik je rechtsboven op de knop '+ Nieuw' en dan 'Route'. Vervolgens doorloop je dezelfde stappen als wanneer de route wordt gemaakt vanuit Routelab. 






Pop-up scherm

Als je een nieuwe route aanmaakt, krijg je dit pop-up scherm te zien. Alles wat je hier invult kan later ook weer worden aangepast.

  1. Naam route: Geef je route een naam die makkelijk terug te vinden is.
  2. Privacymodus: Geef hier aan wie je route mag zien. Je kan kiezen tussen Privé, vrienden of openbaar (iedereen).
  3. Transportmodus: Geef hier aan in welke modus je de route wilt maken. Je kunt kiezen uit auto, fiets, te voet, motor of camper.
  4. Vertrekdatum en tijd: Als je al een datum en tijd hebt voor de route, vul deze hier vooral in. 
  5. Ok/annuleren: Klik op Ok om deze instellingen op te slaan en naar de bewerker te gaan. Als je op annuleren klikt ga je terug naar je vorige scherm (routelab of routelijst).  



Routebewerker 

Blauwe menubalk boven de kaart 

  1. Exporteren: Klik hier om je route te exporten met de MyRoute-app connector. 
  2. Opslaan als: Sla hier je route op in een specifiek format. 
  3. Toolkit: In de Toolkit vind je extra opties om je route nog meer naar wens te kunnen maken en het berwerken nog makkelijker te maken. LET OP! Voor sommige opties is het Gold abonnement vereist.  
  4. Kaarten: Hier kun je wisselen van kaart. Je kunt kiezen tussen OpenStreetMap, TomTom (Gold) en HERE (Gold). 
  5. Delen: Klik hier om je route te delen via verschillende sociale media. 
  6. Kaartlagen: Hier kun je een andere kaartlaag over de actieve kaart heen plaatsen. LET OP! Hiermee krijg je wel het uiterlijk te zien van deze nieuwe kaart, maar de onderliggende actieve kaart blijft leidend.  



LET OP! Bij bepaalde schermformaten zal de menubalk niet meer in zijn volledigheid worden getoond. Om deze reden is besloten om vanaf bepaalde resoluties de Mobile vriendelijke versie te tonen. Dit geldt ook als uw computer verder ingezoomd staat dan regulier. 

Indien u op een tablet zit, is dit juist de correcte weergave. Het probleem was namelijk het meest te vinden bij tablets en voor deze resoluties is het daarom de beste oplossing.



Zijbalk 


Links kun je de zijbalk vinden. Klik op het omcirkelde knopje om het menu van deze zijbalk te openen. Als je liever de zijbalk niet wilt zien om meer ruimte voor de kaart te creëren, klik dan op het pijltje.



  1. Routepunten: Zie hier de lijst met al je routepunten.
  2. Route-informatie: Zie hier alle informatie over je route en pas eventueel gegevens aan, zoals bijvoorbeeld de naam, transportmodus en privacy.  
  3. Animate: Klik hier om een leuke animatie te maken van je route. Zie Handleiding MRA Animate voor routes voor meer informatie over animate.   
  4. Commentaar: Hier kun je wat zeggen over je route, zodat andere gebruikers die deze route te zien krijgen dat kunnen lezen. 
  5. Favorieten: Zie hier de lijst met je opgeslagen favorieten. 
  6. Routes: Klik hier om een route toe te voegen aan je huidige route. Dit kan dienen als definitieve toevoeging of als voorbeeld. Zie Handleiding 'Meerdere routes tonen en samenvoegen' voor meer informatie over deze functionaliteit.   
  7. Tracklogs: Hetzelfde geldt ook voor je tracklogs. Zie Handleiding 'Tracklog vergelijken met route' voor meer informatie over deze functionaliteit. 
  8. Points of Interest: Klik hier om een POI toe te voegen aan je route. Zie Handleiding POI's voor meer informatie over POI's.
  9. Routes in de buurt: Haal inspiratie op door te kijken naar routes die bij jouw route in de buurt zijn. Zie Handleiding Routes in de Buurt voor meer informatie over Routes in de buurt.  
  10. Hulp nodig?: Zoek hier snel een handleiding op door te zoeken met trefwoorden.  



In het kaartvlak

Naast de zijbalk zie je in het kaartvlak nog een aantal knopjes.

  1. Zoekbalk: Zoek hier naar locaties om eventueel toe te voegen aan je route.   
  2. Duur en afstand route: Zie hier de totale duur en afstand van je route (exclusief verkeersinfo).
  3. Zoom knoppen: Je kan in- en uitzoomen met je muis, maar ook door middel van deze knoppen. 
  4. Voeg toe op coördinaten: Klik hier om een routepunt op coördinaten toe te voegen.
  5. Vergrendel: Wil je de route bekijken zonder per ongeluk aanpassingen te maken, vergrendel dan je route. Klik hier nogmaals om de route weer te ontgrendelen. 
  6. 3D: Klik hier om je route te bekijken in een 3D kaart. 
  7. Streetview: Klik hier om de Streetview modus te activeren. Elke blauwe weg is nu te zien in de Streetview. Klik er nogmaals om de modus weer uit te zetten. 
  8. Hoogteprofiel: Klik hier om het hoogteprofiel van je route te bekijken. 
  9. Huidige locatie: Klik hier en je wordt ingezoomd op je huidige locatie.  




LET OP! In het kaartvlak rechtsonder kun je ook nog twee knopjes vinden. Dit zijn de Redo (boven) en Undo (onder) knoppen. Met de Redo-knop kun je bijvoorbeeld een weggehaald routepunt weer terug plaatsen. Met de Undo-knop kun je juist een geplaatst routepunt weer eenvoudig weghalen. 

Dit werkt ook met de standaard toetsencombinaties op je toetsenbord. 




Route maken

Routepunt toevoegen 

Je kunt op verschillende manieren een routepunt toevoegen:

  • Een adres invoeren in de zoekbalk
  • Op de kaart klikken 
  • Toevoegen op coördinaten 


Routeverloop aanpassen

Je kan schuiven met je routepunten om de volgorde aan te passen. Dit doe je eenvoudig door met je muis op het te verplaatsen routepunt te klikken en deze ingedrukt te houden. Je ziet nu dat het routepunt loskomt en te verplaatsen is. 


Route verslepen

Als je routepunten plaatst, maakt ons programma een route tussen deze punten. Soms wil je echter de route over een specifieke weg laten lopen of wil je nog een punt toevoegen tussen bestaande punten. In dit geval kun je ook op de bestaande lijn een routepunt toevoegen de bestaande routelijn verplaatsen. 

Zoals je op bovenstaande voorbeeld kan zien (klik op de afbeelding om deze te vergroten), loopt de route van punt 1 naar 2. Ik wil hier echter een routepunt tussen toevoegen. Ik zweef met mijn muis over de routelijn en als ik het plusje zie verschijnen, voeg ik het routepunt toe door één keer met mijn muis te klikken. Vervolgens wil ik eigenlijk dat de route anders laten lopen, dus verschuif routepunt 2 een straat naar boven.

LET OP! Deze handeling kan ook in één keer. In plaats van enkel één keer met je muis te klikken en het routepunt eerst toe te voegen, houd je nu de muis ingedrukt en versleep je de route direct en wordt daarna het nieuwe routepunt geplaatst. 



Tips 

Je hebt nu de basis geleerd om een route te maken in de Routebewerker. 

  • Wees vooral niet bang om dingen te proberen. Maak een nieuwe route aan en probeer vooral ook zelf uit wat allemaal mogelijk is! 
  • Wij raden altijd aan om je route te controleren als deze af is. Soms kunnen routepunten net verkeerd staan, waardoor dit problemen kan geven tijdens het navigeren. Houd hierbij sowieso rekening met de volgende situaties:
    • Plaats geen routepunten op een rotonde of kruising maar hier vlak na;
    • Plaats geen routepunten vlakbij een afslag of oprit; 
    • Plaats routepunten aan de goede kant van de weg.
  • Zie hieronder ook een video-instructie uit onze overstapservice