Om gemakkelijk en snel een leuke rondrit van je huidige (of een andere) locatie te plannen is de rondrittool ontwikkeld. Op deze manier kunt u binnen enkele minuten een leuke route plannen door aan te geven hoe ver of hoe lang u wilt rijden.

Deze handleiding is gericht op de vormgeving zoals die in de internetbrowser getoond zal worden. Het is ook mogelijk om via MyRoute-app Mobile een rondrit te genereren. De functionaliteiten zijn hetzelfde, maar de vormgeving zal enigsinds verschillen.

Starten van de Rondrit

Klik vanuit het 'Routelab' op de knop "Rondrit" om te beginnen. De routebewerker van de Rondritgenerator wordt geopend (zie afbeelding hieronder).

Een startpunt kiezen

Op verschillende manieren kunt u een startpunt aangeven:

• (1) Zoek een plaats - Voer hier een adres in waar vandaan u een rondrit wilt starten;
  • (2) Favorieten - Gebruik één van uw favorieten als startpunt van uw rondrit;
  • Klik op een plaats op de kaart.

In het kaartvlak ziet u daarnaast de volgende opties:

3. Gebruik de verschillende kaartlagen van de MRA Routeplanner. Enkelen hiervan zijn alleen beschikbaar voor MRA Routeplanner Gold gebruikers. Zie voor meer informatie ook de Handleiding 'Kaartlagen'.

4. In/uitzoomen: Gebruik de knoppen om in of uit te zoomen op de kaart. U kunt hiervoor ook scrollen met uw muiswiel.

Vervolgens kunt u op twee verschillende manieren een rondrit genereren. In de volgende delen van deze handleiding worden de stappen van beide toegelicht.

A. Zelf maken - U kunt zelf verschillende aspecten van de rondrit beïnvloeden, zoals: richting, duur en kronkeligheid.

B. Verras me - Alle aspecten van de rondrit worden gekozen door de Rondritgenerator en u krijgt drie opties om uit te kiezen.

A - Zelf maken

Nadat u een startpunt heeft gekozen en op 'zelf maken' heeft geklikt, krijgt u stap voor stap verschillende aspecten om in te vullen in het linker menu. U ziet altijd nog de kaart waarop uw startpunt wordt getoond ter refferentie.
Hieronder worden ze stap voor stap benoemd.

Stap 1 - Waat gaan we heen?

A1. Met deze cirkel geeft u aan welke richting u de route op wilt laten gaan. Deze richting kunt u nog aanpassen nadat u de afstand/duur heeft ingevuld (A2 en A3).
Let op! Als de richting van de rondrit volledig in het water (of ergens anders waar u niet kunt rijden) gericht is, is het mogelijk dat er geen rondrit berekent kan worden.

A2. Kies of u de lengte van de route wilt laten bepalen door de afstand of door de duur van de route.

A3. Vul hier respectievelijk van uw keuze bij A2 de afstand of de duur van de gewenste rondrit in.

Stap 2 - Hoe gaan we op reis?

Kies de reismodus waarvoor u een rondrit wilt maken; auto/motor, fiets of lopend.

Stap 3 - Hoeveel bochten?

Kies hier de hoeveelheid bochten die u wilt. De mogelijkheid hiertoe wisselt ook per gebied.

Stap 4 - Hoeveel hoogteverschil?

Kies hier de hoeveelheid hoogteverschil die u wilt. De mogelijkheid hiertoe wisselt ook per gebied.

Stap 5 - Extra opties en route maken

Hier vult u in of er soorten wegen zijn die u wilt vermijden. Deze opties verschillen per reismodus.

Tot slot klikt u op de blauwe knop 'maak rondrit'.

De Rondritgenerator gaat nu aan de slag met het berekenen. U kunt alvast de naam van de route aanpassen in de aangegeven balk. Wanneer de route berekent is, klikt u op 'rondrit bekijken' (zie afbeelding hieronder). U komt dan op de pagina 'Rondrit kiezen' (zie volgende deel van de handleiding).

B - Verras me

Nadat u een startpunt heeft gekozen en op 'verras me' heeft geklikt, zal de Rondritgenerator drie verschillende routes gaan berekenen vanaf dit startpunt. Dit kan enkele momenten duren. Terwijl de route berekend wordt, kunt u alvast de naam aanpassen in de aangegeven balk. Wanneer de route berekent is, klikt u op 'rondrit bekijken' (zie afbeelding hierboven). U komt dan op de pagina 'Rondrit kiezen' (zie volgende deel van de handleiding).

Kiezen van de Rondrit

De Rondritgenerator toont drie verschillende routes op basis van de opgegeven voorkeuren. In de linker kolom vind u hiervan de praktische informatie en na selecteren van een van de drie wordt de route in het kaartvlak getoond. Hieronder wordt specifieker toegelicht wat u allemaal nog kunt doen.

1. Selecteer een Rondrit - Hier ziet u per Rondrit de afstand en de duur van de route. In de routebewerker ziet u door de kleur de route die u geselecteerd heeft. Klik op de routes in deze kolom om een andere route in de routebewerker te tonen.
  2. De route met routepunten - Naast het opgegeven routepunt (via-punt), zijn er een aantal vormingspunten waaruit de rondrit is opgebouwd. Deze routepunten kunt u verplaatsen om zo de Rondrit meer naar uw eigen hand te zetten. Het is ook mogelijk om extra vormingspunten toe te voegen door de routelijn te verplaatsen.
  3. Kaartlagen - Gebruik de verschillende kaartlagen van de MRA Routeplanner. Enkelen hiervan zijn alleen beschikbaar voor MRA Routeplanner Gold gebruikers. Zie voor meer informatie ook de Handleiding 'Kaartlagen'.
  4. In/uitzoomen - Gebruik de knoppen om in of uit te zoomen op de kaart. U kunt hiervoor ook scrollen met uw muiswiel.
  5. Hoogteprofiel - Hier ziet u het hoogteprofiel van de geselecteerde Rondrit.
  6. Gebruik deze rondrit - Als u tevreden bent over de gegenereerde Rondrit klikt u op deze knop. Er zal dan een route-track gemaakt worden die u direct kunt exporteren of nog kunt bewerken in de MRA Routeplanner.
  7. Opnieuw beginnen - Als u liever nog wat andere opties bekijkt, klikt u op deze knop en begint u opnieuw met het Starten van de Rondrit.

Gebruiken van de Rondrit

Nadat u heeft geklikt op 'gebruik deze rondrit' wordt de rondrit opgeslagen als "route-track" in uw routelijst. Dit is een route die geen gebruik maakt van enkele routepunten maar van een soort getekende lijn op de weg. Hierdoor kunt u hem exact zoals uitgezet naar uw navigatie zetten. Het is mogelijk om de route-track om te zetten naar een route.

In de linker kolom ziet u de route-informatie van de route-track waarin u zoals ook bij andere routes en route-tracks verschillende aspecten kunt bijwerken. Dit zijn: naam van de route en privacy-instellingen. Verder kunt u de volgende dingen:

1. Exporteer deze route gelijk naar uw navigatie (zie ook de handleiding Algemeen over 'exporteren' en 'opslaan als').

2. Opslaan als: download het bestand als een geselecteerd formaat (zie ook de handleiding Algemeen over 'exporteren' en 'opslaan als').

3. Bewerk route-track: door hierop te klikken wordt het bestand omgezet naar een conventionele route met routepunten die u kunt bewerken. Zo kunt u kleine stukken naar wens aanpassen.
    Let op! Omdat MRA Navigation alleen kan navigeren met routes, is dit een belangrijke stap als u de rondrit wilt navigeren met uw MRA Navigation app. Zorg er vervolgens ook voor dat u de kaartinstellingen instelt op de HERE kaart en alle stukken goed naloopt of de rondrit nog naar wens is.
    Tip! Daarnaast raden we altijd aan om een route goed na te lopen op eventuele 'verloren' routepunten. Dus check dat de routepunten altijd op de goede weghelft staan, voorbij kruispunten, rotondes en afslagen

4. Delen: Hier kan je de route-track gelijk delen op de verschillende kanalen (zie ook de handleiding Hoe kan ik routes en tracklogs delen?)