Routepunten zijn de basis van elke route. In deze handleiding leest u over alle mogelijkheden voor de routepunten in de MRA Routeplanner!

Eerst: wat betekent dat?

• Elk punt op de route is een routepunt dat mede bepaalt hoe de route loopt, anders dan de basisinstellingen van de routeberekening. Daarom kun je routepunten ook wel 'vormingspunten' noemen. Deze punten vormen de route maar hebben verder geen specifieke informatie of waarde.
  • Sommige routepunten zijn niet alleen gemaakt om de route te vormen maar duiden een speciale plaats aan die niet gemist mag worden tijdens het rijden (zoals bijvoorbeeld een bijzondere weg, een mooie uitkijk of een monument). Dit worden 'viapunten' genoemd; punten waar we om een specifieke reden langs willen en waarop we graag geattendeerd worden (meer over het hoe, leest u verder in de handleiding).

Viapunten

Zoals hiervoor beschreven is, zijn viapunten dus routepunten bij een speciale plek die u niet wilt missen. Hierbij kunt u denken aan een mooie bergpas, een specifieke brug of monumenten. Viapunten zijn bijvoorbeeld ook de locatie waar we gepland hebben om een koffiestop of een lunchpauze te houden.
Het start- en eindpunt zijn altijd automatisch een viapunt.

Viapunt maken

• Allereerst maakt u een routepunt zoals u gewend bent;
  • Klik op het routepunt dat u tot viapunt wilt maken: het routepuntmenu wordt nu in een pop-up geopend;
  • Klik op het icoontje voor meer opties: de rest van het routepuntmenu wordt nu geopend;
  • Klik op het knop met het routepunt dat 'via' heet (zie afbeelding);
  • Om het viapunt terug te veranderen in een vormingspunt, klikt u nogmaals op deze knop.

Getimede routepunten

Bij sommige routepunten weten we vooraf al dat we er een langere tijd zullen verblijven dan de routeberekening aangeeft. Deze specifieke routepunten kunt u met de nieuwe functionaliteit van MyRoute-app voorzien van vooraf ingeplande tijd. Dit zorgt ervoor dat u de totale geplande tijd van uw route gemakkelijker kunt inschatten. Dit zal ook behulpzaam zijn voor het tijdbeheer van professionele reisorganisaties en rij-instructeurs.

• Het instellen van extra tijd kan zowel bij een vormingspunt als bij een viapunt;
    • Bij vormingspunten: Om in de tijdsberekening van uw route vast mee te nemen dat u verwacht langzamer te rijden dan de routeberekening aangeeft, kunt u voor stukken weg wat extra tijd inplannen.
    • Bij viapunten: Zoals hiervoor genoemd zijn viapunten locaties waar we om een speciale reden langs willen. Dit kan bijvoorbeeld ook een koffiestop, lunchpauze of verzamelplek zijn. Stel de geschatte pauze/stoptijd van deze locatie in om een betere indicatie van uw geschatte totale reistijd te krijgen.

Let op! De MRA Routeplanner geeft een geschatte tijdsduur op basis van de instellingen in de routeplanner en de gegevens die MyRoute-app tot haar beschikking heeft. Deze altijd afwijken van de precieze tijd die het kost om de route te rijden, bijvoorbeeld door de drukte op de weg.

Getimed routepunt maken

• Klik op het routepunt waaraan u een 'pauzetijd' wilt toevoegen;
  • Onderaan in het routepuntmenu ziet u de balk voor het invoeren van de pauze, klik op deze blauwe knop;
  • 1. Vul hier de gewenste geplande tijd in (uren en/of minuten);
    2. Klik op het icoontje naast de tijdsbalk om het icoon aan te passen: u krijgt een drop-down menu waaruit u verschillende symbolen als icoon kan kiezen. Het is ook mogelijk om geen icoon aan het getimde routepunt toe te voegen. Daarnaast is het ook mogelijk om een icoontje toe te voegen zonder tijd toe te voegen!
    Iconen hebben geen inhoudelijke impact op de reisduur. U kunt dus ieder icoon kiezen voor eenieder getimed routepunt.
  • Klik op het kruisje in de tijdsbalk om de tijd alsnog te verwijderen.

U ziet de toegevoegde tijd direct bij het routepunt en in de routelijst verschijnen. Deze tijd wordt bij de totale tijd van de gehele route opgeteld en deze zal ook vermeld en meegerekend zijn bij het exporteren van een PDF bestand (mits vertrektijd is aangegeven).

De rekenmachine - Gold

Als aanvulling op de getimede routepunten, introduceert MyRoute-app de rekenmachine. Met deze toolkit functionaliteit kunt u gemakkelijk uitrekenen hoelang de geplande tijd en afstand is tussen twee zelf aangegeven routepunten.

• Open de toolkit en klik op "rekenmachine";
  • Selecteer door middel van de dropdown-menu's de routepunten waartussen u de afstand en tijd wilt berekenen. Klik tot slot op berekenen en de resultaten zijn direct zichtbaar!

Wilt u samen met onze developers en andere gebruikers meedenken over nieuwe functionaliteiten en de verdere uitwerkingen daarvan? Dit kunt u doen op ons MRA Community Forum!

Gevolgen voor het opslaan en exporteren van routes

De routes die u plant in de MRA Routeplanner, zijn natuurlijk om te gebruiken. In dit kopje leggen we uit welke functionaliteiten wel en welke niet uit de MRA Routeplanner meegegeven kunnen worden met een route wanneer u die opslaat of  exporteert.

Let op! Deze nieuwe functionaliteiten van de MRA Routeplanner zijn zeer recent geimplementeerd. De volgende stap is het verder onderzoeken van de mogelijkheden bij de verschillende documenttypes. Wij zullen in de toekomst werken aan verdere implementaties van deze functionaliteiten.

Viapunten en...

• MRA Navigation - Voor iOS apparaten zijn vormingspunten als zodanig zichtbaar in MRA Navigation sinds onze laatste update! Zorg er dus voor dat u de meest recente versie uit de app-store hebt. Momenteel zijn we hard aan het werk voor het updaten van de Android app.
  • Garmin navigatie - Viapunten in de MRA Routeplanner kunnen geëxporteerd worden naar Garmin apparaten. Dit werkt het beste met de Zumo XT. De viapunten worden dan zogenaamde 'harde' routepunten.
    • Let op! Vanuit MyRoute-app raden we echter altijd aan om een geplande tocht naar een navigatiesysteem te exporteren als track! Dit zorgt er over het algemeen voor dat u makkelijker kunt navigeren.
  • TomTom navigatie - Viapunten van de MRA Routeplanner kunnen momenteel niet als zodanig naar TomTom geëxporteerd worden.

Getimede routepunten en ...

Getimde routepunten zijn echt een functionaliteit voor tijdens het plannen. Het zorgt ervoor dat u een realistischere planning en geschatte reisduur kunt maken. De tijd van de uiteindelijke tocht hangt natuurlijk af van verkeer, gereden snelheid en hoe lang u echt stopt.

• PDF-bestand - Mits u bij het aanmaken van een route een starttijd insteld, zal bij het opslaan als PDF-bestand zowel de geplande rijdtijd als de geplande pauze-tijd getoon worden. Ook de icoontjes die u aan de routepunten toevoegd, zullen in de PDF zichtbaar zijn. Het is dus een directe uitdraai van de planning van de MRA Routeplanner.
    Instellen van een vertrekdatum en tijd kan op twee manieren (zie ook onderstaande afbeelding):
    • Bij het starten van een nieuwe route;
    • Via 'routelijkst' met de optie 'route bewerken'.

De icoontjes

De iconen die toegevoegd kunnen worden aan een routepunt om er zo meer informatie over te geven, zijn een functionaliteit van de MRA Routeplanner en kunnen dus niet geëxporteerd worden naar Garmin en TomTom.

In de toekomst zullen de iconen wel in MRA Navigation zichtbaar zijn. Ook onderzoeken we of het mogelijk is om de iconen (of vergelijkbare varianten hiervan) mee te geven aan andere navigatiesystemen en apps.