In deze handleiding leest u hoe u routebestanden kunt exporteren van MyRoute-app naar uw Garmin navigatiesysteem. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen manueel exporteren en draadloos exporteren. Ook leest u meer over het exporteren van POI's uit MyRoute-app.

Vooraf geven we u graag de volgende tips mee:

• Maak routes die u gaat gebruiken op uw Garmin navigatiesysteem altijd op de HERE kaart in de MRA routeplanner;
  • Gebruik voor het exporteren naar uw navigatiesysteem altijd de juiste (originele) kabels;
  • Kies bij exporteren naar uw Garmin altijd het .GPX track bestand om rechte lijnen te voorkomen (zie ook FAQ - Rechte lijnen in Garmin en BMW Navigator).
  • Zie voor meer informatie over exporteren in het algemeen: Algemeen over exporteren (en opslaan als);
  • Zie onze andere handleidingen voor meer informatie over het installeren van en exporteren met de MyRoute-app connector;
  • Zie voor meer informatie over het maken, gebruiken en toevoegen van POI's onze handleiding POI's.
  • Voor specifieke video's over verschillende navigatiesystemen kunt u altijd ons Youtube kanaal bekijken.

Manueel exporteren

Hieronder wordt toegelicht hoe u kunt exporteren naar Garmin navigatieapparaten met een USB kabel.

De stappen voor het exporteren

1. Open de route die u wilt exporteren;
  2. Sluit uw Garmin aan met de USB-kabel;
    Bij sommige Garmin apparaten moet u de 'tranfer modus' selecteren, bij de meeste gebeurt dit automatisch. Als de Garmin verbinding heeft, zal er een overdrachtsscherm getoond worden op de Garmin. U kunt ook controleren of de verbinding geslaagd is door de verkenner van uw computer te bekijken (zie ook Wat te doen als navigatiesysteem bij exporteren niet gevonden wordt?).
  3. Klik op de knop 'exporteren' in de routebewerker van MyRoute-app.
    U krijgt nu de optie om de connector te installeren als u dat nog niet eerder gedaan heeft (zie eventueel Handleiding 'Connector installeren' - Windows & MacOS).
    Klik dan op 'Open route'.
  4. De connector zal geopend worden en u moet uw navigatiesysteem kiezen. Opties zijn:
    • Garmin New: Dit zijn bijna alle Garmin apparaten. Er wordt gebruik gemaakt van een .GPX 1.1 bestand.
    • Garmin Old: Dit is voor oudere Garmin apparaten (zoals 220 en Street Pilot). Er wordt gebruik gemaakt van een .GPX 1.0 bestand.
    • Garmin Zumo XT: Dit is speciaal voor de Garmin Zumo XT.
  5. Vervolgens klikt u op 'exporteren naar apparaat'.
  6. U krijgt een melding dat de export geslaagd is (dit kan even duren, wacht op de melding). U kunt nu het navigatiesysteem loskoppelen van uw computer en de route op uw navigatiesysteem gebruiken.
  7. Tot slot moet u de route converteren op het Garmin apparaat. U krijgt de vraag om akkoord te gaan met het importeren van routes naar de reisplanner.

Omdat we aanraden om de track te rijden, raden we u vervolgens aan om de volgende stappen te nemen;
  8. Ga op uw Garmin apparaat naar 'apps';
  9. Vervolgens naar 'sporen' en klik daar op de track van de route die u net heeft geimporteerd;
  10. De route wordt nu geopend. Klik hier op het icoontje van de steeksleutel; hier kunt u de kleur en de naam aanpassen.
    Wij raden aan om hier ook de optie 'Toon op kaart' te selecteren. Dit zorgt ervoor dat u de track gemakkelijk kunt terugvinden mocht u hier tijdens het rijden vanaf wijken. Dit is erg gunstig omdat herberekenen bij Garmin (behalve bij de Garmin Zumo) er anders voor kan zorgen dat de uitgestippelde track verloren gaat en u in een rechte lijn naar het eindpunt wordt gestuurd.
  11. Vervolgens klikt u onderaan dit menu op 'converteer naar reis'. Dit kan even duren.
  12. Tot slot vindt u de gemaakte track onder 'reisplanner'. Selecteer de (track) route, druk op 'ga' en tot slot op 'begin'.
    Zorg hierbij dat 'hercalculeren' uitstaat. Zodra u de melding 'gereed voor navigatie' verschijnt klikt u op 'start'.

Voor nieuwere Garmin modellen (zoals de Garmin 396) is het mogelijk om routes te synchroniseren via Smartlink of de Garmin Drive app. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet.

Vanaf de computer

1. Open de gewenste route in de MRA Routeplanner.
  2. Klik op 'opslaan als' en sla de route op als GPX 1.1 (track, POI)-bestand. Kies voor dit bestand (track) om rechte lijnen in de Garmin Explore te voorkomen.
    Het document zal opgeslagen worden in de 'downloads' of waar u kiest om het bestand op te slaan.
  3. Ga naar explore.garmin.com en meld hier aan met uw Garmin gegevens.
  4. Vervolgens klikt u binnen de Garmin Explore omgeving op 'Map', vervolgens op importeren en kiest u het juiste routebestand van uw computer.
  5. Daarna logt u ook op uw Garmin navigatieapparaat in met uw Garmin gegegevens. Zorg dat het apparaat verbonden is zodat deze kan synchroniseren. Tot slot klikt u op 'sporen' en kunt u de nieuwe route op uw navigatiesysteem openen.

Vanaf uw mobiele apparaat

Met de Garmin Drive app kunt u ook vanaf uw mobiele apparaat naar uw Garmin navigatiesysteem exporteren.

1. Zorg vooraf dat de Garmin Smartlink en/of the Garmin Drive op uw mobiele apparaat geinstalleerd en werkend zijn.
  2. Open de gewenste route vanuit de MyRoute-app omgeving op uw mobiele apparaat.
  3. Klik op 'opslaan als' en kies voor het GPX 1.1 (track, POI)-bestand. Kies voor dit bestand (track) om rechte lijnen in de Garmin Explore te voorkomen.
  4. U krijgt vervolgens de optie om te openen met verschillende tools op uw mobile apparaat. Hier kunt u kiezen voor ofwel Smartlink ofwel Garmin Drive (wat u op uw mobiele apparaat heeft).

Bestanden 'opslaan als' voor uw Garmin apparaat

Het is altijd mogelijk om een routebestand vanuit MyRoute-app op uw computer op te slaan en vervolgens te exporteren op uw navigatiesysteem. Voor uw Garmin apparaat maakt u over het algemeen gebruik van het GPX 1.1 (track, POI)-bestand.

Tips!

• Speciaal voor het exporteren naar de Garmin Zumo XT hebben we een instructievideo gemaakt.

POI's van MyRoute-app en uw Garmin apparaat

Zoals u hiervoor heeft kunnen lezen, exporteert u naar een Garmin altijd een bestand met zowel de track, als de POI's. U kunt dus een route waarin ook POI's zijn opgenomen exporteren naar Garmin en deze zal de POI's in het .GPX bestand herkennen en tonen tijdens het rijden van de route. Ook zult u een geluid horen wanneer u tijdens het rijden van de route een POI nadert.

Let op! Zorg ervoor dat u in de routebewerker van MyRoute-app de POI's die u mee wilt exporteren ook als POI in een route heeft opgeslagen (zie de stap 'toevoegen' in de Handleiding POI's).