Met routes in de buurt kunt u gericht zoeken naar routes nabij locaties overal ter wereld. Met een Routeplanner Silver abonnement kan u zelfs scannen op routes die door meerdere locaties heen lopen. Handig, want zo kan u uw volgende avontuur gewoon uit de bibliotheek trekken vanaf uw huis tot de eindbestemming.

Deze handleiding behandelt de online (laptop of desktop-pc) weergave van Routes in de buurt. De functionaliteit is ook beschikbaar in de mobiele app en mobiele website, maar wijkt visueel enigszins af. Houd hier rekening mee en neem eventueel contact op als u er niet uit komt. Let op: ook onderdelen van het betaalde “Routeplanner Silver” en “Routeplanner Gold” abonnement worden in deze handleiding behandeld.

Virtuele tour

Als je op een laptop of desktop-pc deze handleiding bekijkt kan je een virtuele tour volgen. Dit is een snelle rondleiding door routes in de buurt. Je leert hoe het werkt en waar de belangrijkste knoppen zitten. Je kan de virtuele tour altijd afsluiten. De virtuele tour duurt ongeveer 2 minuten.

>>Klik hier om de virtuele tour te starten.

Routes in de buurt vinden in de bibliotheek

In de routebibliotheek van MyRoute-app kan je routes in de buurt vinden met behulp van scanpunten.

Stap 1: open de bibliotheek

Open de Bibliotheek vanuit het Routelab of vanuit de uitgelogde omgeving (homepagina).

Stap 2: activeer “routes in de buurt”

Druk op de knop “Routes in de buurt” om de functionaliteit voor het plaatsen van scanpunten te activeren. Wanneer deze functionaliteit is geactiveerd zal iedere klik in de kaart leiden tot het plaatsen van een scanpunt.

Tip: soms wil je alleen door de kaart scrollen zonder meteen scanpunten te plaatsen bij iedere klik. Je kan daarvoor Routes in de Buurt ook weer uitschakelen. Wél moet je er rekening mee houden dat als je Routes in de Buurt weer uitschakeld, dit ook alle scanpunten verwijdert.

Stap 3: plaats een scanpunt

Druk ergens in de kaart om een scanpunt te plaatsen.

Stap 4: pas de instellingen van het scanpunt aan.

Als u een scanpunt heeft geplaatst vouwt het “Routes in de buurt” menu uit. hiermee kunt u de instellingen van uw scan aanpassen. Dit heeft de volgende functies.

1. Scanpunt: dit is de punt vanaf waar je naar “Routes in de buurt” aan het zoeken bent;

2. Zoekstraal in kaart: Dit is de straal waarbinnen gezocht wordt naar filters die voldoen aan jouw criteria en zoekstraal.

3. Scanpunt in lijst: Dit geeft het huidige geselecteerde scanpunt weer. In een “Routes in de buurt” zoekopdracht met meerdere scanpunten kan je niet alleen op de scanpunten klikken om ze te activeren (en dus de bijhorende criteria aan te passen), je kan ook uit de dropdown het gewenste scanpunt selecteren.

4. Criteria: met de criteria bepaal je welke routes wél en welke routes niet die binnen jouw zoekstraal vallen gevonden kunnen worden. Je kan meerdere criteria van toepassing verklaren per scanpunt.

5. Zoekstraal instellingen: Hiermee pas je de grootte van het gebied aan waarbinnen gezocht wordt naar routes die voldoen aan de door jou gekozen criteria.

6. Verwijder scanpunt: hiermee verwijder je het scanpunt, er worden dan geen criteria en geen zoekstraal meer toegepast op jouw zoekopdracht in de bibliotheek.

7. Stop zoeken: hiermee beëindig je zoeken naar routes in de buurt.

8. Routemarker: dit punt vertegenwoordigt een route die voldoet aan jouw zoekopdracht. Klik erop om de route te openen. Zie ook de handleiding: Routebibliotheek.

9. Routecluster: dit vertegenwoordigt een aantal op elkaar gelegen routemarkers, klik erop om in te zoomen totdat je alle Routemarkers ziet. Zie ook de handleiding: Routebibliotheek

Stap 5: Voeg eventueel extra punten toe

U kunt eventueel extra zoekpunten aan je zoekopdracht toevoegen om routes te vinden. Dit werkt hetzelfde als beschreven onder stap 4. Soms duurt het even om een route te vinden, maar uiteindelijk lukt het vaak wel als door de radius van de scanpunten op te schroeven.

Stap 6: klik een interesante route aan in de kaart

Routes die voldoen aan de criteria van uw zoekopdracht worden nu in de kaart getoond met routemakers en routeclusters (zie ook de toelichting bij stap 4). Alle getoonde routes voldoen aan de criteria van uw zoekodpracht, dus ook die routes waarvan de routemarkers buiten de in de kaart getoonde zoekradius(sen) vallen. Door op een routemarker te klikken wordt een voorvertoning gegeven van die route in de kaart (zie ook de afbeelding bij stap 5).

Indien u de route wil bekijken drukt u op “View route details”. Dit toont de route in de reviewweergave. Zie ook de handleiding “Routebibliotheek”.

Routes in de buurt van een bestaande route vinden

In de routebewerker van MyRoute-app kan je langs een route zoeken op routes in de buurt. Dat is handig voor als je alternatieve routes of verlengstukken vind.

Je begint aan routes in de buurt via de Routebewerker. Zie hiervoor ook de handleiding “Routebewerker”.

Stap 1: open een route.

Kies een route die u wil gebruiken om routes langs te zoeken.

Stap 2: druk op routes in de buurt

Open het menu van de zijbalk en selecteer “Routes in de buurt”. Dit opent een scherm waarin u instellingen kunt aanpassen om te zoeken naar routes in de buurt.

Stap 3: vul de zoekradius in en zoek routes

Met het schuifje kunt u de radius invoeren waarmee als het ware om uw route heen gezocht wordt. Er wordt hiermee vanaf de routelijn naar buiten toe gezocht tot de opgegeven afstand. Als de opgegeven radius 25km is betekent dit dat routes aan weerzijden van de routelijn tot 25 km afstand opgezocht worden.

Wanneer u tevreden bent over de ingevoerde zoekradius drukt up op “vind routes”.

Stap 4: bekijk routes in de buurt

U ontvangt nu een selectie van routes in de buurt die voldoen aan de opgegeven criteria. Hier kunt u een selectie uit maken.

Indien u meer routes wil vinden raden wij aan gebruik te maken van de grootste gratis bibliotheek van gecontroleerde routes, onze RouteXpert routebibliotheek.