In deze handleiding vind je uitgebreide informatie over de Mobile app van MyRoute-app. Deze is gratis te downloaden in de App-/Playstore, zodat je jouw routes overal ter wereld bij je kan hebben!

LET OP! De afbeeldingen in deze handleiding zijn gemaakt vanaf een iPhone. De app ziet er in Android en iOS in principe hetzelfde uit. Enkel voor de 'toestemming voor locatie' is een aparte uitleg voor Android.

Inhoud van deze handleiding

• De eerste keer in de Mobile app

• Starten met de Mobile app

• Startscherm in de Mobile app

• Account in de Mobile app

• Tracken met de Mobile app

• Foto maken tijdens het tracken

• Toestemming voor locatie (iOS)

• Toestemming voor locatie (Android)

De eerste keer in de Mobile app

Als je de app voor de eerste keer opent, zul je deze schermen te zien krijgen. Dankzij deze informatie word je kort meegenomen door de mogelijkheden van de app. Je kunt hier makkelijk doorheen klikken of vegen.

Starten met de Mobile app

Voordat je aan de slag kan met de Mobile app, is het natuurlijk nodig om in te loggen met jouw MyRoute-app account of een account aan te maken.

1. Dit is de startpagina die standaard te zien is, zowel als je bent ingelogd of niet. Meer informatie over specifiek deze pagina is verderop in de handleiding te vinden.

2. Als je op de startpagina op de rood-omcirkelde knop klikt, of naar rechts veegt, kom je in het hoofdmenu terecht. Hier zijn de knoppen die je naar de bekende MyRoute-app features brengt. Via het menu kom je ook bij je account.

3. Om je account in de app te kunnen zien, moet je uiteraard eerst inloggen. Het is ook mogelijk om in te loggen met de SSO (Single Sign On) optie, bijvoorbeeld Apple of Google.

4. Heb je nog geen account? Gelukkig kan je eenvoudig een (gratis) account aanmaken in de app. Hier is het ook mogelijk om te kiezen voor de SSO optie.

Startscherm in de Mobile app

Het startscherm is wat je altijd krijgt te zien als je de app opent. Ondanks de rustige uitstraling die is gecreëerd door minder zichtbare knoppen te tonen, is veel mogelijk vanaf deze pagina.

1. Startscherm: Hier begint het allemaal. Vanaf deze pagina kun je bij de verschillende opties in de app komen.

2. Hoofdmenu: Als je op deze knop klikt, kom je in het menu terecht. Vanuit het menu kom je bij je routes, tracks en de belangrijke MyRoute-app features.

3. Kaarten: Wil je liever een andere kaart zien in de app? Klik op deze knop en je komt terug bij het menu dan te zien is onder 7. Hier kun je kiezen welke kaartlaag jij het prettigst vindt om te gebruiken. Deze keuze blijft vanaf dat moment zichtbaar.

4. Favoriet aanmaken: Ben je nou op een plek die je graag wilt bezoeken? Sla het op als favoriet door op deze knop te klikken. Onder 8 zie je hoe dit scherm eruit ziet. Geef het punt een leuke naam en sla deze vervolgens op.

5. Start tracklog: Misschien wel een van de belangrijkste knoppen op dit scherm. Klik hier om te beginnen met tracken. Een track is een soort kruimelspoor dat je via de app achterlaat waardoor je later kan zien welk pad je hebt afgelegd tijdens je reis.

6.  Positie indicator: Met deze knop is het mogelijk om aan te geven hoe de kaart zich gedraagt ten opzichte van jouw locatie.

1. Is de pijl leeg, dan word je niet gevolgd. De pijl is standaard leeg en dat betekent dat je niet wordt gevolgd in de kaart. LET OP! Dit heeft geen impact op je track, maar enkel hoe je de kaart te zien krijgt.

2. Klik je eenmaal op de pijl, dan zie je dat deze nu is “gevuld”. Dit betekent dat jouw locatie zal worden gevolgd met het noorden altijd boven.

3. Klik je nogmaals op de pijl, kom je in de ‘navigeer modus’ terecht. Het icoontje op de kaart zal veranderen van een bolletje naar een pijltje. De richting van de kaart is in deze modus standaard naar boven. Ook zal bij deze optie automatisch worden in- en uitgezoomd aan de hand van jouw snelheid.

Account in de Mobile app

Als je eenmaal bent ingelogd, kun je in de app jouw account bekijken en eventueel de instellingen wijzigen. Bij het hoofdstuk “Starten met de Mobile app” kun je zien hoe je op deze pagina terecht komt.

1. Account: Hier zie je in een oogopslag jouw foto, naam, emailadres en welk abonnement je hebt.

2. Account beheren: Door hierop te klikken open je de account-instellingen, zoals ze ook in de website staan. Hier kun je jouw account gegevens aanpassen, waaronder jouw naam, email, wachtwoord etc.

3. Over MyRoute-app: Als je op deze knop klikt, wordt de website geopend met de info-pagina van MyRoute-app. Hier is meer informatie te vinden over MyRoute-app en de producten die worden aangeboden.

4. Locatie toegang: Door op deze knop te klikken kom je direct bij de privacy-instellingen van de app in jouw telefoon. Hier kan je onder andere eenvoudig jouw locatie-instellingen wijzigen.

5. Upload wachtrij: Wanneer je klaar bent met tracken is deze knop relevant. Hier kun je namelijk zien of de track en bijbehorende foto’s zijn geüpload. Mocht je erachter komen dat een bepaalde foto niet is toegevoegd, controleer hier of deze wel is geüpload.

6. Reismodus: Hier is het mogelijk om in te stellen of u rijdt, fietst of wandelt.

7. Privacy instellingen: Hier kan je instellen of de tracks, die in deze app worden gemaakt, automatisch worden opgeslagen als openbaar, zichtbaar voor vrienden of privé.

8. Thema instellingen: Liever de app standaard in het donkere thema hebben of dat deze automatisch mee veranderd met de app? Hier kan je aangeven in welk thema je de app wilt hebben.

9. Beoordeel de app: Ben je nou tevreden met de app en wil je dat delen in de App-/Playstore? Klik dan hier en je kan eenvoudig een recensie schrijven.

10. Deel de app: Ga je op reis met meerdere mensen? Handig als zij ook de Mobile app hebben. Met deze knop kan je via whatsapp, mail en talloze andere keuzes de Mobile app met elkaar delen. Zo kunnen zij hem makkelijk downloaden.

11. Bekijk introductie: Vond je de schermen die je aan het begin kreeg te zien nou zo leuk en wil je zo nogmaals bekijken, klik dan hier.

12. Uitloggen: Klik hier om uit te loggen in de app.

13. De sociale media: Wil je onze sociale media bekijken, klik hier dan op de desbetreffende knop en je wordt er direct heengestuurd.

14. Versie van de app: Hier zie je het versie- en beeldnummer van de app. Deze informatie is belangrijk bij het doorgeven van feedback aan de Support.

15. Upload wachtrij (scherm): Zo ziet het scherm eruit als je een track hebt gevolgd en naar de upload wachtrij bent gegaan.

16. Alle succesvolle uploads verwijderen: Met één klik op deze knop heb je direct alle succesvolle uploads verwijderd uit de lijst. LET OP! Alleen de meldingen worden verwijderd. Jouw tracks en foto’s blijven natuurlijk gewoon intact online staan.

17. Upload tracklog: Hier zie je hoe een succesvolle upload van een tracklog eruit hoort te zien.

18. Upload foto: Hier zie je hoe een succesvolle upload van een foto eruit hoort te zien. Deze wordt pas zichtbaar als de tracklog succesvol is geüpload.

19. Mislukte upload: Helaas is het niet gelukt om deze tracklog te uploaden. Klik op het wolkje achter de tracklog en hij zal alsnog worden geüpload.

20. Enkele upload verwijderen: Liever één losse upload verwijderen, klik dan op het kruisje achter deze upload.

21. Geslaagde upload tracklog: Hier zie je dat het nu wel is gelukt om deze tracklog te uploaden.

22. Geslaagde upload foto: Nadat de tracklog alsnog succesvol is geüpload, kan ook de bijbehorende foto worden geüpload.

Tracken in de Mobile app

Als je bezig bent met een mooie tocht en je wilt deze graag bewaren om later nog eens te bekijken, maak met de Mobile app een track. LET OP! Controleer verderop in deze handleiding of jouw instellingen goed staan om zo optimaal gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit.

1. Tracken gestart: Zo ziet het scherm eruit als je start met tracken.

2. Status tracklog: In een oogopslag zie je hier of de track op dit moment aan het opnemen is of op pauze staat.

3. Kaarten: Kom je er tijdens het tracken achter dat je toch liever een andere kaart wilt gebruiken, kan je deze op elk moment aanpassen.

4. Favoriet aanmaken: Het is uiteraard mogelijk dat je tijdens het tracken ook een plek als favoriet wilt opslaan en ook dat is tijdens het tracken op elk moment mogelijk.

5. Pauzeren: Even een pauze tijdens de mooie rit of wandeling? Zet gerust de track op pauze met deze knop. Vergeet vervolgens de track niet weer te starten als je verder gaat!

6. Foto maken: Onderweg kom je vast veel moois tegen en misschien wil je dit wel vastleggen? Door op het cameraatje te klikken kan je een foto maken en deze in jouw tracklog opslaan. Zie hieronder voor meer informatie over de camera specifiek.

7. Track opslaan: Ben je klaar met jouw tocht en wil je de track afronden, klik dan hier om deze te stoppen en op te slaan.

8. Positie indicator: Werkt precies hetzelfde zoals is uitgelegd in hoofdstuk “Startscherm in de Mobile app” onder punt 6.

9. Knoppen verbergen: Liever minder knoppen in beeld? Klik eenmaal op het scherm en alle knoppen verdwijnen uit beeld. Door opnieuw op het scherm te klikken komen de knoppen weer terug.

10. Tracklog opslaan (scherm): Als je op de knop klikt om de track op te slaan, krijgt je deze pop-up te zien. Geef je tracklog een leuke naam en sla hem op. Je kunt nu de track in jouw account terugvinden.

11. Tracklog hervatten: Stel, er is iets mis gegaan en de app wordt afgesloten. Als je de app opnieuw opent  krijg je deze melding te zien en kan je verder gaan waar je was gebleven met tracken!

Foto maken tijdens het tracken

1. Toestemming camera: Bij de eerste keer dat je gebruik maakt van de camera in de Mobile app, moet je toestemming geven dat de app de camera mag gebruiken.

2. Foto scherm: Dit is het scherm dat je krijgt te zien als je een foto maakt tijdens het tracken.

3. Geen flits: Liever een foto maken zonder de flits aan? Zorg dat deze optie is geselecteerd.

4. Automatische flits: Soms is een flits voor de foto wel nodig en soms niet. Heb je liever dat jouw telefoon hier kiest, klik dan hier.

5. Altijd flits: Fotografeer jij liever altijd met flits, zorg dan dat deze optie aan staat.

6. Zaklamp: Wil je helemaal geen flits, maar heb je toch extra licht nodig? Zet vooral de zaklamp aan.

7. Zoomen: Met deze schuifbalk kun je verder inzoomen of weer uitzoomen.

8. Zoom-level: Hier zie je hoe ver je in- en uitgezoomd bent.

9. Wisselen camera’s: Wil je nou liever een selfie maken, klik dan op deze knop en de camera aan de voorkant van de telefoon zal worden geselecteerd.

10. Foto maken: Tevreden met de instellingen en enscenering, maak dan de foto door op deze knop te klikken.

11. Foto opslaan: Geef jouw foto een leuke naam en sla deze op in de tracklog. Deze stap is niet verplicht. Als je geen naam opgeeft, zal de Mobile app automatisch een naam verzinnen voor jouw foto.

12. Toegang tot foto’s: Het is niet noodzakelijk om toestemming te geven tot alle foto’s, maar wij raden dit wel aan. Zo komen jouw gemaakte foto’s zeker terecht in de fotobibliotheek op jouw apparaat.

Toestemming voor locatie (iOS)

Om de app zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk om goed te kijken naar de volgende meldingen en wat hier het best kan worden geselecteerd.

1. Om de app te kunnen gebruiken om te tracken en routes vanaf de eigen locatie te laten starten, is het belangrijk dat je bij deze instelling ervoor kiest om toestemming te geven tot je locatie. Wij raden hierbij aan om voor ‘Bij gebruik van app’ te kiezen als instelling.

2. Vervolgens bij het starten van een track krijg je de volgende melding te zien. Voor een optimale werking van de app is het aan te raden om de optie 'wijzig in altijd’ te kiezen. Met deze instelling is het mogelijk om te blijven tracken terwijl de telefoon/tablet op stand-by staat.

3. Om te kunnen tracken is het ook nodig om toestemming te geven voor de bewegings- en conditie-activiteit. Deze toestemming is niet noodzakelijk om de track goed te laten werken, maar het is aan te raden om het wel toe te staan.

4. Deze melding krijg je te zien als je bij melding 2 ervoor kiest dat de app enkel ‘Bij gebruik van app’ jouw locatie mag gebruiken.

Toestemming voor locatie (Android)

Om de app zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk om goed te kijken naar de volgende meldingen en wat hier het best kan worden geselecteerd.

1. Dit is de eerste melding die je ontvangt. Hierin wordt aangekondigd dat de app gebruik wilt maken van jouw locatie. Om de app te kunnen gebruiken om te tracken en routes vanaf de eigen locatie te laten starten, is het belangrijk dat je bij deze instelling ervoor kiest om toestemming te geven tot je locatie.

2. In de tweede melding wordt specifiek om de toestemming gevraagd of de app jouw locatie mag weten bij het gebruik van de app.

3. Vervolgens bij het starten van een track krijg je de volgende melding te zien. Voor een optimale werking van de app is het aan te raden om de optie 'wijzig in altijd’ te kiezen. Met deze instelling is het mogelijk om te blijven tracken terwijl de telefoon/tablet op stand-by staat.

4. De laatste melding die je krijgt bij het starten van een track is of je toestemming geeft voor de toegang tot je 'fysieke activiteit'. Deze toestemming is niet noodzakelijk om de track goed te laten werken, maar het is aan te raden om het wel toe te staan.